محصولات فولاد آلیاژی
معرفی، خرید و قیمت انواع فولاد آلیاژی
قبل از اینکه بخواهیم به معنی فولاد آلیاژی بپردازیم، ابتدا باید با مفهوم آلیاژ آشنا شویم. آلیاژ ماده ای فلزی پایداری است که از ترکیب دو یا چند عنصر فلزی و گاهی غیر فلزی تشکیل می شود. در ساخت این ماده فلز پایه (فلزی که بیشترین درصد تشکیل دهنده آلیاژ را دارد) با عناصر دیگر در قالب درصد های معین و مهندسی شده ترکیب می شود تا آلیاژ مورد نظر با خواص و ویژگی های مختص به خود ایجاد شود. پس هدف ما ترکیب عناصر مختلف برای رسیدن به یک ساختار معین با کاربرد معین است.
فولاد آلیاژی چیست؟
فولاد خود آلیاژی است که از عنصر فلزی آهن به عنوان فلز پایه و کربن به عنوان عنصر مکمل تشکیل شده است. منظور از فولاد آلیاژی فولادی است که علاوه بر این دو عنصر عناصر دیگری مانند، کروم، نیکل، مولیبدن، منگنز، سیلیسیم، فسفر، گوگرد و … را دارد. اضافه شدن هر یک از این عناصر با درصد معین به ساختار فولاد خواصی منحصر به فردی به آن می دهد که می تواند در صنایع مختلف کاربردهای خود را داشته باشد.
تقسیم بندی فولادهای آلیاژی
فولادهای آلیاژی را می توان به براساس ویژگی ها و کاربردهایشان به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد. ما می توانیم آنها را بر اساس میزان کربن، میزان عناصر آلیاژی و نوع کاربرد آنها طبقه بندی کنیم. ما در این قسمت به هر یک از آنها می پردازیم.
طبقه بندی فولاد آلیاژی بر اساس میزان کربن
فولادهای آلیاژی را می توان بر اساس نوع کربن به سه دسته کم کربن، کربن متوسط و پر کربن تقسیم کرد. هر چه میزان کربن بیشتر باشد فولاد سختی و استحکام بیشتری دارد. البته این میزان و خواص تقریبی است و می توان با عملیات حرارتی و اضافه کردن آلیاژ ها مختلف خواص مکانیکی فولاد را تغییر داد.
طبقه بندی فولاد آلیاژی بر اساس میزان آلیاژ
این فولاد می توانند بر اساس میزان عناصر آلیاژی در ترکیب فولاد به دسته هایی چون فولادهای آلیاژی ( فولادهای کربنی)، فولادهای کم آلیاژ، و فولادهای پر آلیاژ تقسیم شوند.
فولادهای کربنی (فولاد های غیر آلیاژی)
اجزای اصلی این دسته از فولاد ها کربن و آهن است و مقدار کمی نیز عناصر آلیاژی به این ترکیب ها اضافه می شود. این فولادهای ابزار کربنی و فولاد های کربنی ساختمانی دو دسته پر کاربرد از فولاد های غیر آلیاژی هستند.
فولادهای کم آلیاژ
این دسته از فولاد نیز مقادیر کمی از عناصر آلیاژی دارد. تفاوت عمده این فولاد با مدل غیر آلیاژی میزان بالاتر کربن و عناصر آلیاژی در این فولاد است. در فولاد های کربنی حین ساخت عناصری به ترکیب اضافه نمی شوند ولی در فولادهای کم آلیاژ ما شاهد اضافه شدن مصنوعی عناصر آلیاژی به ترکیب فولاد هستیم. این فولادها کاربرد گسترده ای در صنایع خودروسازی، هوافضا و انرژی و پروژه های زیرساختی دارند. فولادهای عملیات حرارتی پذیر، فولاد سمانته، فولادهای فنر، فولاد بلبرینگ و یاتاقان، فولادهای اتومات، فولاد قالب پلاستیک و … معمولا در این دسته از فولاد قرار می گیرند.
فولادهای پر آلیاژ
این دسته از فولادهای آلیاژی درصد بالایی از عناصر را شامل می شوند. این فولادها علاوه بر کربن، شامل سیلیسیوم، منگنز، کروم، نیکل و … است. استحکام خوب، چقرمگی مناسب و مقاومت خوب در برابر خوردگی این دسته از فولادها را متمایز می کند. از این فولادها در صنایع هسته ای، شیمیایی، هوافضا و کار در مکانهایی که مستعد خوردگی هستند (مانند کار در محیط دریایی) و … استفاده فراوانی می شود. فولادهای ضد زنگ، فولادهای ابزار سردکار، فولاد تندبر، فولاد منگنزی، فولاد گرمکار و فولادهای مقاوم در برابر حرارت (فولاد دما بالا و فولاد نسوز) معمولا در این دسته طبقه بندی می شوند.
تقسیم بندی فولاد آلیاژی بر اساس کاربرد
به طور کلی می توان اغلب انواع فولاد را بر اساس کاربردشان در صنعت به موارد زیر طبقه بندی کنیم:
فولاد ابزار گرمکار | فولاد منگنزی | فولاد قالب پلاستیک |
فولاد ابزاری سردکار | فولاد عملیات حرارتی پذیر | فولاد زنگ نزن |
فولاد ابزار کربنی | فولاد بلبرینگ و یاتاقان | فولاد سوپاپ |
فولاد فنر | فولاد تیغ اره نواری | فولاد کربنی ساده |
فولاد سمانتاسیون یا سمانته (فولاد سخت شونده سطحی) | فولاد مقاوم به حرارت (فولاد دما بالا) | فولاد خشکه هوایی (فولاد تندبر) |
فولاد میکروآلیاژی | فولاد نیتریدینگ | فولاد اتومات (فولاد خوش تراش) |
در این قسمت توضیح کوتاهی در مورد هر یک از این فولاد ها می دهیم.
فولاد ابزاری گرمکار
فولاد ابزاری گرمکار به گونه ای طراحی شده که بتواند در برابر تنش های حرارتی در دما های بالا (معمولا دمای بالای 200 درجه سانتیگراد) مقاومت کند. بنابراین طی فرآیندهای گرم کاری مانند آهنگری، اکستروژن و ریخته گری پر فشار مقاومت بالایی از خود نشان می دهد و می تواند تمام خواص خود را حفظ کند.
فولاد ابزاری سردکار
فولاد ابزاری سردکار دسته ای از فولادهای آلیاژی هستند که برای کار در دمای معمول طراحی شده اند. این دسته از فولادها معمولا پر کربن هستند و استحکام و سختی بالایی دارند. دمای کار با ابزارهای ساخته شده از این نوع از فولاد ها به ندرت از 100 درجه بالاتر می رود. اگر بخواهیم ابزاری برای کارهای دقیق و پیچیده بسازیم استفاده از فولاد سردکار گزینه ای عالی است.
فولاد ابزار کربنی
این فولاد کربنی بیشتر نسبت فولاد های ساختمانی دارد که سختی آن را بالا می برد و در برابر سایش آن را فولاد ابزار کربنی مقاوم می کند. از این فولاد برای ساخت ابزار آلاتی مثل مته، اره و اسکنه استفاده می شود.
فولاد فنر
طراحی جالب فولاد فنر به این فولاد آلیاژی امکان می دهد تا خاصیت ارتجاعی و الاستیسیته بالایی داشته باشد. از این انعطاف پذیری استفاده می شد تا فنرها و قطعاتی که نیازمند انعطاف بیشتری هستند را بسازند.
فولاد آلیاژی سمانتاسیون یا سمانته (فولاد سخت شونده سطحی)
فولاد سمانتاسیون ویژگی جالبی دارد. در این فولادها ما شاهد سطحی سخت و مغز چقرمه (نرم تر) هستیم. این ویژگی استفاده از این فولاد را برای شرایط سخت مناسب می کند. غالبا از این فولاد در ساخت ماشین آلات سنگین و تجهیزات بزرگ ساختمانی استفاده می کنند. این فولاد مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی دارد.
فولاد میکروآلیاژی
فولاد میکروآلیاژی اگر چه کم آلیاژ هستند ولی استحکام بالایی دارند. به کمک مهندسی جدید و با اضافه شدن عناصری مثل وانادیوم، کلمبیم و تیتانیم، سعی شده تا با صرف هزینه کم فولادی مستحکم تر از فولاد های کربنی ساده ساخته شود. از این فولاد در صنایع اتومبیل سازی استفاده می شود.
فولاد منگنزی
اگر سطح منگنز فولاد بالا (بین 12 تا 14 درصد) باشد، این فولاد جز دسته فولاد منگنزی طبقه بندی می شود. مقاومت بالا در حین داشتن چقرمگی مناسب این فولاد را برای ساخت تجهیزات معادن و سنگ شکن ها محبوب کرده است.
فولاد عملیات حرارتی پذیر
فولاد عملیات حرارتی پذیر (به اختصار فولاد عملیات حرارتی) نوعی از فولاد آلیاژی است که می تواند تحت فرآیندهای گرمایشی و سرمایشی کنترل شده قرار بگیرد تا به خواص مد نظر برسد. به وسیله این فرایندها می توان استحکام، سختی و شکل پذیری این دسته از فولاد ها را بهبود داد تا کاربرد مد نظر را داشته باشند.
فولاد آلیاژی مقاوم به حرارت (فولاد دما بالا)
فولاد مقاوم به حرارت (فولاد دما بالا) برای حفظ خواص مکانیکی در دماهای بالا طراحی شده است تا استحکام و سختی خود را تحت حرارت بسیار بالا حفظ کند. فولاد نسوز کاربردهای ویژه ای در صنایع برق، پتروشیمی و هوافضا دارد.
فولاد بلبرینگ و یاتاقان
استحکام و دوام بالای فولاد بلبرینگ و یاتاقان آن را برای ساخت یاتاقان ها، چرخ دنده ها و سایر اجزایی که تحت فشار و فرسایش بالایی هستند، مناسب می کند.
فولاد تیغ اره نواری
فولاد تیغ اره نواری دارای بدنه انعطاف پذیر و سطح سخت است که آن را برای ساخت انواع تیغ اره نواری مناسب می کند.
فولاد نیتریدینگ
این فولاد ها نیز مانند فولاد های سمانتاسیون دارای سطح سخت و مغز چقرمه هستند. تفاوت این دو در فرایند سخت سازی سطح فولاد است. در فولاد نیتریدینگ از گاز نیتروژن برای سخت کردن سطح فولاد استفاده می کنند در حالی که در فولاد سمانته از کربن برای این کار استفاده می شود. این روش سخت سازی ویژگی های جدیدی به فولاد می دهد.
فولاد کربنی ساده
فولاد کربنی یا همان فولاد کربنی ساده قدیمی ترین نوع فولاد است. در این فولاد غیر آلیاژی از کربن به عنوان اصلی ترین عنصر در کنار آهن استفاده می شود. بخش زیادی خواص این فولادها توسط میزان کربن تعیین می شود. این فولاد نقش پررنگی در پیشرفت بسیاری از صنایع ایفا می کند.
فولاد آلیاژی اتومات (فولاد خوش تراش)
ویژگی مهم فولاد اتومات یا فولاد خوش تراش قابلیت ماشینکاری و شکل پذیری آن است. این ویژگی باعث شده تا طیف گسترده ای از صنایع به خصوص صنعت خودروسازی برای تولید قطعات خود از این فولاد استفاده کنند.
فولاد قالب پلاستیک
به نوعی از فولاد آلیاژی که تخصصی برای قالب های تزریق پلاستیک طراحی شده، فولاد قالب پلاستیک می گویند. سختی مناسب، مقاومت سایشی بهینه و رسانایی حرارتی عالی این فولاد را برای ساخت انواع ظروف پلاستیکی در تولید انبوه مناسب کرده است.
فولاد زنگ نزن
فولاد زنگ نزن یا فولاد ضد زنگ از فولادهای پر آلیاژی است که درصد کروم آن بسیار بالا (حداقل 10.5 درصد وزنی) است. اگر محیط استفاده از فولاد برای خوردگی مناسب باشد، این فولاد بهترین انتخاب است چرا که می تواند به خوبی در برابر خوردگی و پوسیدگی مقاومت کند.
فولاد سوپاپ
از فولاد سوپاپ به صورت تخصصی برای ساخت سوپاپ های خودرو، سوپاپ های موتورهای احتراق سبک و سنگین و … استفاده می شود..
فولاد آلیاژی خشکه هوایی (فولاد تندبر)
فولاد خشکه هوایی (فولاد تندبر) نوعی از فولاد آلیاژی است که می تواند سختی و چقرمگی خود را در دما های بالا حفظ کند. با توجه به وجود عناصری چون کروم، تنگستن و وانادیوم، ما می توانیم انتظار چقرمگی و مقاومت سایشی بالایی را از این فولاد داشته باشیم. این فولاد در ساخت ابزارهای برش مانند مته، اره، و فرز کاربرد دارد.
قیمت فولاد آلیاژی
عوامل مختلفی هستند که بر روی قیمت فولاد آلیاژی اثر می گذارند. نوع فولاد، میزان عناصر آلیاژی، برند و کیفیت ساخت، نوع سطح مقطع، ابعاد و وزن فولاد، در در نهایت نوساناتی که امروزه در بازار ارزی شاهد آنها هستیم، همه و همه بر قیمت نهایی فولاد آلیاژی اثر می گذارند. به همین خاطر امکان اعلام قیمتی دقیق برای بازه طولانی در حال حاضر وجود ندارد. اگر خواهان دریافت قیمت انواع فولاد آلیاژی هستید، با تیم فروش ما تماس بگیرید. آنها به خوبی شما را راهنمایی می کنند.
خرید فولاد
قیمت منصفانه، استفاده از پرسنل با تجربه و مجرب و پشتیبانی عالی شرکت ماه هرمس را متمایز می کند. ما در تمام مراحل پا به پای شما حرکت می کنیم تا کمترین دغدغه و بیشترین احساس رضایت را داشته باشید. همیشه بهترین ها را برای شما می خواهیم.